Història

dels Espais Familiars i els Espais Familiars de Colors

La iniciativa dels Espais Familiars té els seus precedents en altres països d’Europa. Des dels anys 70, països com França, Regne Unit, Noruega, Bèlgica, Itàlia o Dinamarca oferien models no escolars d’atenció a la primera infància i les seues famílies.

Els Espais Familiars de Colors, llocs de trobada per a les famílies juntament amb els seus fills i filles, són el resultat d’un conjunt de “trobades”, d’un seguit “d’encontres”.

A Barcelona, la plataforma “Context Infància” va trobar el patrocini de la Fundació Van Leer que des d’Holanda donava suport a iniciatives en favor de la Infància …això sí, amb una condició: calia el compromís d’una Entitat pública que garantira la seua continuïtat. L’Ajuntament de Barcelona, amb una llarga tradició educativa, va agafar el repte i l’any 1991 començava el primer Espai Familiar d’Espanya: la Casa dels Colors.

Naixia la Casa dels Colors a la Zona Franca de Barcelona, zona d’actuació de l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP) de Sants-Montjuïc. Formava part de l’EAP Vicenta Conde que, al visitar la Casa dels Colors va dir: si algun dia torne a Almassora, jo voldria al meu poble un Espai Familiar com éste.

L’any 2004 es trobava Vicenta Conde a Almassora formant part del Consell Rector de CaixAlmassora. El 31 de gener del 2005 aquest Consell Rector que presidia Javier Alós Cortés va dir que sí al projecte. Gràcies al patrocini de CaixAlmassora, va poder implementar-se com experiència pilot la Caixa dels Colors a Almassora (Castelló) el 7 d’abril del 2005.

Havien elaborat el projecte Vicenta Conde Ansuategui juntament amb Marisa Cerrudo Beltrán, Eva Quesada Miranda i Cristina Cardona Romero dirigit pel Centre de Formació, Innovació i Recursos educatius (CEFIRE).

Després d’aquest primer projecte pilot acollit amb molt d’èxit, es decideix continuar amb l’experiència, ampliant el projecte a un curs sencer amb un nou suport institucional, el de l’Ajuntament d’Almassora que es convertia en co-patrocinador del primer Espai Familiar de la Comunitat Valenciana, al costat de l’Obra Social de CaixAlmassora.

El 2006 la psicòloga i pedagoga Vicenta Conde, en qualitat de coordinadora, va presentar el projecte de creació d’Espais familiars dins la convocatòria d’Educació en Valors de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana on va ser premiada, cosa que va començar a donar credibilitat a una iniciativa que encara era molt desconeguda.

En anar coneixent el projecte les famílies d’Almassora que volien viure intensament la seua maternitat i paternitat, va anar augmentant la demanda. Quan va augmentar la demanda es va plantejar la necessitat de consolidació d’aquest recurs educatiu per a família i infància mitjançant nous suports i patrocinis. El 2007 un grup de professionals i famílies usuàries de l’Espai Familiar es van constituir en associació sense ànim de lucre (Associació Caixa dels Colors) i gràcies a l’impuls d’Isabel Ríos (ara presidenta de Caixa dels Colors), van establir un conveni de col•laboració amb la Universitat Jaume I, amb el Centre de Salut i els Serveis Socials d’Almassora, en particular amb el Servei Especialitzat d’Atenció a Família i Infància (SEAFI), la psicòloga del qual, Berta Barberà ha assessorat les famílies any rere any des de l’inici.

Amb el convenciment que «en educació infantil el camí a seguir és el de Caixa dels Colors» (Vicent Doménech, V Jornades Caixa dels Colors, Almassora, 2010), la Diputació Provincial de Castelló havia establert el 2009 un conveni de col•laboració amb Caixa dels Colors per obrir nous Espais Familiars a la capital i a la província. Amb aquest patrocini i la col•laboració de l’UJI i dels Ajuntaments d’Almassora, de Castelló i de Borriana, la Caixa dels Colors va atendre a famílies d’aquests tres municipis comptant alhora amb la col•laboració del SEAFI d’Almassora, dels Centres de Salut de cada municipi, les professionals Lina Puig i Ana Vicent del recurs d’Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI) de Borriana i els Serveis Especialitzats d’Atenció a Família i Infància (SEAFI) de Castelló dirigits per Mar Mulet fins al 2012, any en què va arribar la crisi econòmica a l’Administració. La crisi va reduir les subvencions i Caixa dels Colors va tornar als seus orígens sostinguda sempre per l’Obra Social de CaixAlmassora i, en major o menor quantia, també per l’Ajuntament d’Almassora i per la Diputació.

Pareixia que es frenava l’activitat però l’any 2011 la iniciativa de l’Espai Familiar Caixa dels Colors va ser descoberta per la xarxa dels serveis socials públics d’Europa European Social Network (ESN) i tan valorada que va proposar Caixa dels Colors a la Unió Europea com «Exemple de bones pràctiques» pel seu treball educatiu en coordinació amb l’àmbit social i de salut.

El 2015 (en reconeixement a la trajectòria de Caixa dels Colors, gràcies a l’esforç i eficiència de tot l’Equip i en particular de la tresorera Begoña Muñoz Claramonte) va ser reconeguda com a Entitat d’Utilitat Pública (BOE 15/10/15).

A mida que les institucions han descobert el valor de prevenció de l’Espai Familiar ha tornat a sorgir la demanda del Servei des d’altres Ajuntaments. L’Ajuntament de Borriol des de la regidoria d’Educació i Serveis Socials que porta María José Pallarés, amb el suport econòmic de l’Obra Social de La Caixa va propiciar l’apertura de l’Espai Familiar de Colors al municipi i des del 2016 atén un grup de famílies amb el mateix Equip Professional de Caixa dels Colors dins d’una nova associació sense ànim de lucre: Castell de Colors.

La col•laboració del professorat de la Universitat Jaume I amb Caixa dels Colors li havia donat prestigi des de l’inici. El nou conveni entre la Universitat Jaume I i Caixa dels Colors, conveni específic propiciat des del Màster d’Intervenció i Mediació Familiar per Lidón Villanueva Badenes, certificaven eixe prestigi; el reconeixement de Caixa dels Colors l’any 2015 com a Entitat d’Utilitat Pública va suposar la consolidació de la credibilitat davant les Institucions i Entitats que li donen suport.

La Generalitat Valenciana des de la Conselleria d’Educació i molt especialment des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha decidit dedicar esforços a la prevenció subvenciona l’ampliació de la tasca de prevenció que du a terme l’Espai Familiar de Colors (recordem que la inversió social en prevenció és la inversió social més rendible).

I en aquesta història de trobades i d’encontres propiciadors, l’any 2018 s’han trobat el desig del regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló Enric Porcar que volia oferir un Espai Familiar de Colors a les famílies de la ciutat amb la decisió de Carmen Fenollosa, directora Territorial de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives d’expandir el projecte a més famílies de Castelló i província. Així ha nascut Fadrí de Colors que atén 40 famílies de Castelló des del 17 de setembre amb el mateix Equip Professional de tots els Espais Familiars de Colors.

L’activitat dels Espais Familiars de Colors (ja en són tres), es porta a terme actualment a Almassora, a Borriol i a Castelló.

Actualment, els tres Espais Familiars de Colors a la Comunitat Valenciana són els únics Espais Familiars que segueixen les característiques dels originals sorgits a Catalunya el 1991 amb la Casa dels Colors.

Propicien el sosteniment dels Espais Familiars de Colors: l’Ajuntament d’Almassora, l’Obra Social de CaixAlmassora, la Diputació de Castelló, l’Ajuntament de Borriol, l’Obra social de la Caixa, la Vicepresidència de la GVA i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, l’Ajuntament de Castelló, la Conselleria d’Educació i també el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat amb les recaptacions de l’IRPF gestionat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Sempre amb un Equip Professional totalment implicat, sempre amb l’assessorament del professorat de la Universitat Jaume I i sempre amb la il•lusió de les famílies que hi participen.

Este sitio web utiliza cookies para mejorar su experiencia de navegación.